Sprawozdanie z działalności Apostolatu Maryjnego w Pionkach [ r.2012 – 2013]

Stowarzyszenie Cudownego Medalika [ Apostolat Maryjny] w Parafii Św. Barbary w Pionkach pracuje pod duchową opieką ks. kan. S.Bujnowskiego – proboszcza, przy współudziale apostołek świeckich: Marii Płachty – przewodniczącej; członków Rady: Anny Monkosy, Teresy Marzec i Cecylii Górskiej.

Ze względu na podeszły wiek apostołek nasza działalność ogranicza się przede wszystkim do modlitwy i adoracji Najśw. Sakramentu, choć nie stronimy od różnych posług. W ciągu 2012 roku apostołki uczestniczyły w pracach na rzecz ,,Caritas” w Pionkach [ gotowanie i wydawanie posiłków dla ubogich; rozdawanie darów; rozprowadzanie okolicznościowych artykułów świątecznych, np. świec wigilijnych, palm wielkanocnych; kwestowanie na rzecz ,,Caritas”]. W każdy czwartek adorowały Najśw. Sakrament na godzinę przed Mszą św. Adoracje  Pana Jezusa odbywały się z naszym udziałem także w Wielki Czwartek, w Wielki Piątek i Wielką Sobotę.

Uczestniczyłyśmy w procesji eucharystycznej Bożego Ciała i w oktawie święta.

Brałyśmy udział w pielgrzymkach: w maju do Wysokiego Koła [ Apostolat ,,Margaretka”]; w lipcu  – na Jasną Górę [ doroczna pielgrzymka AMM]; w sierpniu – w Dniu Chorego – do Wysokiego Koła; w październiku – tamże – pielgrzymka kół Żywego Różańca.

Zorganizowałyśmy spotkania z okazji Zmartwychwstania Pańskiego i Bożego Narodzenia; w spotkaniu opłatkowym uczestniczyło 20 osób.

Brałyśmy aktywny udział w comiesięcznych Mszach św. i spotkaniach modlitewnych, a w maju i październiku – w modlitwie różańcowej – całodobowej – w intencjach Ojczyzny.

W dniu 16 grudnia 2012 r. zorganizowałyśmy niedzielę maryjną, podczas której rozdałyśmy 560 medalików; zabrakło nam tych znaków na popołudniowe Msze św.[ w 2011 r. rozdano 250 medalików]; widać, że jest zapotrzebowanie na nie. Wspólnie z ks. Opiekunem postanowiliśmy wyjść naprzeciw potrzebom parafian i rozdawać medaliki 27 stycznia 2013 roku. Tak też się stało. Apostolowałyśmy w sąsiednich parafiach podczas niedziel maryjnych, którym przewodniczył Ks. S. Bujnowski. Co roku prowadzimy modlitwę różańcową w diecezjalej rozgłośni radiowej, a w parafii – Nowennę do Matki Bożej Cudownego Medalika przed dorocznym odpustem i włączamy się w miarę możliwości w życie parafii.

Wszystko z Niepokalaną! – Maria Płachta.