Sprawozdanie z pracy AM w Parafii św. Barbary w Pionkach w 2011 r

Upłynął 16 – ty rok działalności AM w naszej parafii, dzięki akceptacji, wytrwałości i zaangażowaniu proboszcza, ks. kan. Stanisława Bujnowskiego oraz Rady AM pod przewodnictwem Marii – Iwony Płachty.

Radę tworzą: Cecylia Górska, Anna Monkosa, Irena Frycz, Teresa Marzec – (przyp. Z. M. ). Z racji podeszłego wieku apostołek (ok .75 lat) nasza grupa ma bardzo ograniczone pole działania. Głównie skupiamy się na modlitwie,  ubogaceniu duchowym w czasie trwania Roku liturgicznego, działalności charytatywnej. staramy się też sprostać zadaniom apostolskim. W roku 2011 zrealizowaliśmy następujące zadania:

– Udział w comiesięcznej Mszy św. i spotkaniu modlitewnym (27 – dnia m – ca);

– Uczestnictwo w corocznej pielgrzymce na Jasną Górę;

– Udział w uroczystościach kościelnych: procesjach, nabożeństwach majowych, czerwcowych i październikowych;

– Cotygodniowa czwartkowa adoracja Najświętszego Sakramentu;

– Nowenna do Matki Bożej Nieustającej Pomocy w każdą środę;

– Prace w stołówce „Caritas”; kwestowanie na rzecz „Caritas”;

– Czynne włączenie się w działalność innych ruchów świeckich istniejących w naszej parafii: Apostolstwo Matki Bożej , Patronki Dobrej Śmierci, Odnowa w Duchu Świętym, Towarzystwo Biblijne, Koła Żywego Różańca;

– Udział w rekolekcjach charyzmatycznych prowadzonych przez ks. Wadahela i Boshaborę;

– Całodobowa modlitwa różańcowa w intencji Ojczyzny 26 maja i 26 października.

Ponadto udało nam się przeżyć po raz pierwszy w naszej parafii Niedzielę Maryjną w dniu 30 października 2011 r. Rozdałyśmy 250 medalików wraz z folderami; rozprowadziłyśmy 25 modlitewników ,,Rożaniec biblijny” i około 50 szt. breloczków z Niepokalaną. Dnia 27 grudnia po Mszy św. odbyło się spotkanie opłatkowe, na którym było 18 osób oraz Ks. Proboszcz. Po odczytaniu Ewangelii o Narodzeniu Pana Jezusa łamaliśmy się opłatkiem, składaliśmy sobie nawzajem życzenia oraz śpiewaliśmy kolędy. Spotkanie upłynęło w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Wszystko z Niepokalaną!/ sprawozd. nadesłała Maria Płachta, przew. AM/.