Sprawozdanie z pracy AM w Parafii Św. Trójcy w Skarżysku Kościelnym

Trzeciego grudnia  2011 r. minęło 16 lat od powstania Apostolatu Maryjnego w naszej parafii. Od tego czasu odeszło do Pana 7 apostołek i tyleż przybyło. Przez cały rok włączałyśmy się w uroczystości parafialne, w posługi apostolskie, w pomoc chorym, samotnym, biednym i cierpiącym oraz w szerzenie kultu Niepokalanej i apostołowanie Cudownym Medalikiem.

Czytałyśmy zakupioną prasę katolicką i rozprowadzałyśmy ją wśród sąsiadów. Zakupiłyśmy kwiaty do Grobu Pańskiego. Brałyśmy udział w rekolekcjach wielkopostnych. W Światowy Dzień Chorego – 11.02.2011 r. zamówiłyśmy Mszę św. w intencji Sióstr Eucharystek – prosiłyśmy dla nich o potrzebne łaski za wstawiennictwem bł. ks. Jerzego Matulewicza i św. Ludwiki de Marillac. Z Apostolatem współpracuje S. Magdalena z tego Zgromadzenia. Przed beatyfikacją Sługi Bożego Jana Pawła II uczestniczyłyśmy 30.04.2011 r. w programie „wigilijnym” (od 15.00 do 21.00), który obejmował: Mszę św., odmówienie Koronki do Miłosierdzia Bożego, nabożeństwo, różaniec, czuwanie przy pomniku Jana Pawła II, zapalenie zniczy, złożenie kwiatów, śpiew pieśni „Barka” i Apel Jasnogórski. W dzień beatyfikacji, 1 maja, na Mszy św. złożyłyśmy uroczyste ślubowanie, zobowiązujące nas do codziennego uczestnictwa w nabożeństwach majowych i modlitwie za Ojczyznę, której finał przypadł na dobę z 25 na 26 maja/ modlitwa całodobowa/. Wzięłyśmy też udział w diecezjalnym dziękczynieniu za beatyfikację Papieża – Polaka w Radomiu, dnia 4 czerwca 2011 r., gdzie Mszy św. przewodniczył abp Stanisław Nowak, a homilię wygłosił abp Mieczysław Mokrzycki. Zespoły muzyczne dały koncert pieśni pt. „Jezus żyje”. Na początku lipca miałyśmy możliwość spotkania między – parafialnego oraz poznania ks. dyr. Tadeusza Lubelskiego, na Jubileuszu 20 – lecia AM w par. NPNMP w Skarżysku – Kamiennej (2 lipca). Zaopatrzyłyśmy się w książki, medaliki i odznaki oraz składałyśmy świadectwa. W sierpniu AM był współorganizatorem III Parafialnego Festynu Rodzinnego pod hasłem „Postaw na Rodzinę” (15.08). Dochód był przeznaczony na zakup ambonki, ołtarza , na renowację świecznika, na odnowienie zabytkowych  grobów księży na cmentarzu parafialnym. W ub.roku wyjeżdżałyśmy na pielgrzymki:Leśniów – Jasna Góra – Sanktuarium Krwi Chrystusa /23.07/; Licheń / sierpień/; Rzym /wrzesień/. Od 14 października do 30 grudnia, przez 9 kolejnych piątków uczestniczyłyśmy w Rekolekcjach Odnowy w Duchu Świetym, poświęconych obecności Ducha Św. w naszym życiu, zakończonych dziękczynną Mszą św. i świadectwami dzialalności Trzeciej Osoby Boskiej. Prowadził je ks. Sławomir z Radomia. W dniach 1 -2 listopada kwestowałyśmy na rzecz odnowy zabytkowego kościoła parafialnego.Złożyłyśmy na ten cel ofiarę pieniężną od grupy. W czasie Peregrynacji Kopii Obrazu Matki bożej z Guadalupe i Nawiedzenia parafii w dniach 29 listopada do 6 grudnia, brałyśmy udział w codziennej adoracji i podjęłyśmy  Duchową Adopcję Dziecka Poczętego. Dostarczałyśmy do rodzin opłatek,  świece wigilijne i kalendarze. Ubrałyśmy żłóbek Pana Jezusa. Wspólne spotkanie opłatkowe zorganizowałyśmy 27 grudnia. Poprzedzone było Mszą św.w intencji zmarłej apostołki Eleonory Woźniak. W ciągu minionego roku rozpowszechniałyśmy modlitwę kanonizacyjną w intencji Bł. Jana PawłaII i Litanię do Niego z 49 wezwaniami, a także prasę katolicką. Zamawiałyśmy Msze sw. za kapłanów i zmarłe ap. maryjne. Opiekowałyśmy się gablotą AM, czytalyśmy,, Biuletyn Stowarzyszenia CM”,a wszystkie wydarzenia rejestrowałyśmy w kronice. Wszystko z Niepokalaną! / ap. Joanna Sarzyńska; korekta: moderator diecezjalna/