Sprawozdanie z pracy AM w r.2012 w Parafii Św. Trójcy w Skarżysku Kościelnym

Trzeciego grudnia 2012 r. minęło 17 lat pracy Apostolatu Maryjnego w naszej parafii. Wspólnota liczy obecnie 25 osób,a jej działania są wpisane w życie duchowe lokalnego Kościoła. Bogu Najwyższemu dziękujemy za łaskę wspólnej modlitwy i formacji każdego 27. dnia miesiąca.

Czcigodny ks.proboszcz i opiekun duchowy wspólnoty, Marian Czajkowski, serdecznie przyjmuje nas u siebie na plebanii, bierze udział w naszych spotkaniach, udziela rad, podaje informacje z życia Kościoła, głosi Słowo Boże i błogosławi nas. Spotkania prowadzi przew. ap. Urszula Śrębowata. Część modlitewno – refleksyjna spotkania obejmuje modlitwę do Ducha Św., czytanie fragmentu Ewangelii z komentarzem siostry zakonnej, Magdaleny Okrasy. Referat z mariologii wygłasza zawsze ap. Wiesława Chyb ze Skarżyska – Kamiennej. Każde spotkanie poprzedza Msza św. z naszym pełnym uczestnictwem, w określonych intencjach: za zmarłych i żyjących apostołów maryjnych.

W minionym roku Apostolat włączał się czynnie we wszystkie uroczystości parafialne,pełniąc poslugi apostolskie wśród chorych, samotnych, biednych, cierpiących, szerząc kult Cudownego Medalika. Brałyśmy udział w rekolekcjach wielkopostnych. Prowadziłyśmy rozważania Drogi Krzyżowej. Tradycyjnie kupiłyśmy kwiaty do Grobu Bożego i adorowałyśmy Chrystusa.

Pielgrzymowałyśmy w ciągu roku; do Radomia – na Marsz dla Życia i Rodziny, poprzedzony Mszą św. celebrowaną przez JE ks. bpa radomskiego Henryka Tomasika /3 czerwca/; do Częstochowy: 19.06 – na Ogólnopolskie czuwanie Odnowy w Duchu Św.; 28.07 – na Ogólnopolską Pielgrzymkę Apostolatu Maryjnego. Brałyśmy udział w Rekolekcjach Charyzmatycznych prowadzonych przez O. Jamesa Maniackala w Skarżysku – Kam. Członkowie AM są też członkami Odnowy w Duchu Świętym i uczestniczą w każdy wtorek we Mszy św. i modlitwach grupy ,,Gloria”- Odnowa w Duchu Św.

W październiku prowadziłyśmy nabożeństwo różańcowe.

W Dniu Zmarłych kwestowałyśmy na cmentarzu dla potrzeb parafii. W grudniu roznosiłyśmy opłatki, rozprowadzałyśmy kalendarze i świece ,,Caritasu”. Jak co roku pamagałyśmy w organizacji Parafialnego Festynu Rodzinnego pod hasłem:,,Postaw na Rodzinę”. Brałyśmy udział w spotkaniach opłatkowych – swoim i z zaprzyjaźnionymi grupami. Wydarzenia z życia i pracy rejestrowałyśmy w kronice.

Wszystko z Niepokalaną! /ap. Joanna Sarzyńska/.