Sprawozdanie z działalności AMM w Parafii NPNMP w Skarżysku- Kam. w II półroczu 2012 r.

W parafii Ojców Franciszkanów pod wezwaniem Niepokalanego Poczęcia NMP proboszczem jest obecnie mgr teologii O.Rafał Kołodziejski, a opiekunem duchowym stowarzyszenia Cudownego Medalika O.Artur Chełstowski.

Od ponad 20 lat przewodniczy grupie AM ap.Maria Stachoń, spełniając z gorliwością i oddaniem zadania i cele stowarzyszenia, zwłaszcza troskę o rozwój duchowości i propagowanie miłości wśród potrzebujących. Spotkania formacyjne odbywają się regularnie 2 razy w miesiącu – w każdą drugą niedzielę miesiąca i 27-go dnia każdego miesiąca – na Eucharystii. W ciągu II półrocza Apostolat Maryjny wykonał następujące zadania:

– 16 lipca 2012r. – uczczenie wraz z całym Kościołem NMP Szkaplerznej z Góry Karmel;

– W ostatnią sobotę lipca uczestnictwo w 32 Ogólnopolskiej Pielgrzymce AMM do tronu Jasnogórskiej Pani i w rekolekcjach ,,w drodze”, prowadzonych przez moderator diecezjalną;

– W sierpniu czciliśmy wraz z parafianami NMP Anielską /02.08/; Wniebowzięcie NMP /15.08/;NMP Królową /22.08/; NMP Częstochowską /26.08/.

– We wrześniu uczestniczyliśmy w uroczystościach maryjnych – Narodzenia NMP /08.09/; Najświętszego Imienia Maryi /12.09/; NMP Bolesnej /15.09/; NMP Saletyńskiej / 19.09/.

– Uczestnictwo w przygotowaniu parafian do rekolekcji Odnowy w Duchu Świętym przez ks. dra Sławomira Płusę /30.09/.

– W październiku: uczestnictwo w Transitus, czyli wspomnieniu śmierci św. Franciszka /03.10/ i w uroczystościach odpustowych /04.10/; w procesji związanej z objawieniami Matki Bożej Fatimskiej oraz z obchodami XII Dnia Papieskiego.

– 21.X odbyła się inauguracja Roku Wiary ogłoszonego przez papieża Benedykta XVI.Przyjęliśmy zadania wynikające z tego wydarzenia.

– 26 .X -podjęliśmy całodobową modlitwę różańcową w intencji Ojczyzny; 27.X – delegacja AM wzięła aktywny udział w Jubileuszu 25 -lecia AM w parafii św. Floriana w Wąchocku.

– W listopadzie – w Święto Matki Bożej Ostrobramskiej – Patronki Skarżyska- Kam. – braliśmy udział we Mszy św., której przewodniczył metropolita częstochowski ks.abp Wacław Depo przy współudziale ks. bpa Henryka Tomasika. Apostolat Maryjny złożył ofiarę pieniężną na rozwój Radia Maryja. W 16 rocznicę ogłoszenia Matki Bożej Patronką miasta, odbyła się Procesja Zawierzenia, której przewodniczył sekr. generalny Konferencji Episkopatu Polski ks. bp Wojciech Polak. – Nowenną do Matki Bożej Cudownego Medalika przygotowaliśmy się do 182 rocznicy objawień św. Katarzynie Laboure’. Po Mszy św. w dniu 27 listopada rozdaliśmy wiernym Cudowne Medaliki i obrazki z Niepokalaną.

– W listopadzie modliliśmy się za zmarłych, w tym także za śp. ks. prof. Teofila Herrmanna, założyciela AM. W czasie Adwentu uczestniczyliśmy we Mszach św. roratnich. – Grudniowe święto Niepokalanego Poczęcia NMP poprzedziła nowenna i rekolekcje prowadzone przez O. Grzegorza Szymaniaka z Niepokalanowa. 9.XII obejrzeliśmy film pt. ,,Spotkanie Pana Jezusa z przygodnymi ludźmi”, a w trzecią niedzielę Adwentu – przedstawienie pt. ,,Tajemnica Eucharystii”. – Apostolat uczestniczył w przygotowaniu wieczoru wigilijnego dla osób samotnych oraz w spotkaniu opłatkowym dla parafian.

– 31 grudnia uczestniczyliśmy we Mszy św. dziękczynnej za otrzymane łaski w mijającym roku. – Inne stale realizowane zadania: adoracja Najśw. Sakramentu w każdy czwartek; modlitwa o beatyfikację Sł. Bożego kard. Stefana Wyszyńskiego; modlitwa w intencjach Kościoła i pokoju na świecie, w intencji nawrócenia grzeszników. –

Zapoznawanie się na bieżąco z publikacjami AM, z informacjami z posiedzeń Rady Krajowej, z materiałami z Synodu Biskupów poświęconymi ewangelizacji, z serwisami ORRK, które nadsyła moderator diecezjalna. Wszystko z Niepokalaną! / oprac. Wiesława i Zbigniew Chybowie/