Sprawozdanie z pracy AMM w Parafii Św. Józefa w Skarżysku – Kam. w roku 2011

Wspólnota nasza liczy aktualnie 26 osób. Przewodniczy jej nadal Urszula – Gertruda Niziołek. Współpracuje z nami opiekun duchowy ks. Jerzy Wojnarski. Członkinie grupy spełniają swe zobowiązania modlitewne wg opracowanego przez siebie kalendarza.

Jest to przede wszystkim codzienny  różaniec odmawiany w różnych intencjach. Uczestniczą we Mszy św., która co miesiąc jest odprawiana w intencjach Apostolatu o godz. 7.00. W każdą pierwszą sobotę miesiąca biorą czynny udział we Mszy św., w modlitwach i śpiewają pieśni do Matki Bożej. Kontynuują podjęte przed laty zobowiązania, podejmując m.in. adorację Pana Jezusa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę, przy współudziale młodzieży szkolnej i ministrantów; adoracja trwa od godz.8.00 do 15.00. Cały rok apostołki maryjne starają się czynnie uczestniczyć w życiu parafii, ale także współpracują z grupami w sąsiednich parafiach. Dnia 2 lipca przedstawicielki stowarzyszenia wraz z przewodniczącą wzięły udział w Jubileuszu 20 – lecia AM w Par. NPNMP w Skarżysku – Kamiennej i były zachwycone tą piękną uroczystością z udziałem Ks. Dyrektora Krajowego. W dniach od 07 do 15 sierpnia łączyłyśmy się w modlitwie z pielgrzymującymi na Jasną Górę. Pielgrzymowałyśmy do Matki Bożej Miłosierdzia przy ul.Wileńskiej w Skarżysku – Kamiennym. Przekazywałyśmy  medaliki Niepokalanej osobom bliskim, znajomym i dzieciom. Uczestnicząc codziennie w nabożeństwach różańcowych w październiku, modliłyśmy się m.in. o Polskę wierną Bogu, Krzyżowi i Ewangelii. Wielkim zaszczytem i przeżyciem dla nas, podobnie jak dla wszystkich wiernych, była wizyta ks. bpa Henryka Tomasika w naszej parafii w dniu 24 października 2011 roku. Ordynariusz diecezji został objęty przez Apostolat szczególną modlitwą pod hasłem : ,,MARGARETKI mają złote serca. I Ty bądź taki”.