Sprawozdanie z działalności AMM w roku 2014 – w Parafii Św. Józefa w Skarżysku – Kam.

W roku 2014 wspólnota liczyła 20 osób. Trwała systematyczna praca w myśl założeń statutowych i wytycznych Centralnego Ośrodka. Odprawiano w intencji AMM co miesiąc Msze św. z czynnym udziałem apostołów maryjnych [czytania lekcji, modlitwa wiernych ułożona przez przewodniczącą, niesienie darów, modlitwa ap. mar. po Komunii Św.]. Po Eucharystii odbywały się spotkania modlitewne z udziałem opiekuna duchowego , ks. Jerzego Wojnarskiego.

Zorganizowałyśmy adorację Grobu Pańskiego w Wielkim Poście; modliłyśmy się wraz z dziećmi, młodzieżą i ministrantami od godz. 8.00 do 15.00. Uczestniczyłyśmy w uroczystościach parafialnych w ciągu całego roku. W maju i październiku odmawiałyśmy przez całą dobę modlitwę różańcową w intencji Ojczyzny i Kościoła świętego wg grafiku rozpisanego przez ap. Romanę Białek W lipcu odbyłyśmy pielgrzymkę do Częstochowy – na Jasną Górę i do Sanktuarium Krwi Chrystusa, gdzie zostaliśmy indywidualnie pobłogosławieni Relikwiami Przenajdroższej Krwi Pana Jezusa. W pielgrzymce uczestniczyło 50 osób. Kilka osób udało się w sierpniu na  pieszą pielgrzymkę na Jasną Górę. W październiku zorganizowaliśmy pielgrzymkę do Wysokiego Koła do Matki Bożej Różańcowej. W każdą pierwszą sobotę miesiąca uczestniczymy w Eucharystii i adoracji wynagradzającej Niepokalanemu Sercu Maryi zniewagi świata. Nabożeństwo to praktykujemy od lat. Modlimy się też za kapłanów. W grudniu 2009 roku AM zainicjował tzw. ,,Margaretki”; powstało wówczas 3 grupy; obecnie mamy ich 10. W każdy pierwszy czwartek miesiąca zamawiamy Mszę św. w intencji kapłanów naszej parafii i modlimy się wraz z nimi. Intencjami mszalnymi i modlitewnymi obejmujemy również pana organistę i kościelnego z racji ich imienin. W piątą rocznicę utworzenia Apostolatu ,,Margaretka” też zamówiliśmy Mszę św., uczestniczyliśmy w niej, a potem w uroczystej agapie. Otaczamy nadal modlitwą chorych, potrzebujących wsparcia. Pomagamy im finansowo w miarę naszych możliwości. Pamiętamy też o modlitwie  eucharystycznej w intencji moderator diecezjalnej i jej problemów. Wspieramy jej wyjazdy do Warszawy i składamy cegiełkę na opłacenie usługi internetowej [ serwer, sprawy techniczne]. Wszystko z Niepokalaną!

Na podst. sprawozdań przewodn. U. Niziołek i sekr. R. Białek.