Sprawozdanie za rok 2014 – AM w Par. Św. Józefa (skrót relacji sekr. Romany Białek)

Wspólnota liczyła 20 osób. Opiekunem jej jest ks. prob. Jerzy Wojnarski, przewodn. G. Niziołek, sekr. R. Białek. Systematyczna dzialalność, realizacja zadań statutowych i wytycznych Centralnego Ośrodka AMM pod hasłem: ,,Wszystko z Niepokalaną!” Każdego dnia członkinie odmawiały różaniec w wyznaczonych intencjach, opracowany i rozpisany przez sekr. R. Białek.

Comiesięczne Msze św. i spotkania to szczególny czas modlitwy, urozmaicony śpiewem pieśni do Matki Bożej. Szczególną modlitwą objęliśmy kapłanów w ramach ,,Margaretki” i na Mszy św. w pierwszy czwartek każdego miesiąca. Pamiętaliśmy o ich imieninach, podobnie jak o imieninach pana kościelnego i organisty. Do modlitw w okresie Wielkiego Postu i adoracji przy Grobie Pana Jezusa  włączyliśmy także dzieci i młodzież szkolną. Dołączyli również ministranci. Inne zrealizowane zadania to: w maju i październiku całodobowy różaniec w intencji Ojczyzny; w czerwcu – udział w Dniu Jedności Wspólnot i Stowarzyszeń w diecezji radomskiej; udział w Tygodniu Ewangelizacyjnym [7.VI – 13. VI] – codzienne Msze św.. W końcu lipca odbyłyśmy pielgrzymkę na Jasną Górę i do Sanktuarium Krwi Chrystusa. Dnia 7. X ap. maryjne i członkinie Żywego Różańca wraz z Ks. Proboszczem odbyły pielgrzymkę do Santuarium Matki Bożej Różańcowej do Wysokiego Koła na uroczystość odpustową z okazji rocznicy koronacji obrazu M. Bożej. Dnia 25 .X brałyśmyśmy udział w uroczystości nadania Sankt. Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku – Kam. tytułu Bazyliki Mniejszej. Modlimy się w intencji osób chorych, cierpiących, samotnych, a szczególną troską otaczamy od dłuższego czasu rodzinę pani Marity Matyni [ zakup opału, żywności, leków].

Wszystko z Niepokalaną!  – Opracowała i nadesłała sekr. AM Romana Białek, lat 90.