Sprawozdanie ap. Joanny Sarzyńskiej za rok 2014 – Parafia pw. Trójcy Św. w Skarżysku Kościelnym

Miniony rok obfitował w naszej parafii w ważne wydarzenia historyczne, które znalazły wyraz w pracy Apostolatu Maryjnego. Od 3 lutego do 31 marca 2014 r. przez 9 tygodni i 9 kolejnych poniedziałków uczestniczyliśmy w Rekolekcjach Ewangelizacyjnych Odnowy w Duchu Świętym. Był to czas modlitw o uzdrowienie i dary Ducha Świętego. Ślubowaliśmy:,, Jezu, jesteś naszym Panem i Zbawicielem”. Od 18 do 26 kwietnia odmawialiśmy w kościele Nowennę do Bożego Miłosierdzia.

Od 25 do 27 kwietnia przeżywaliśmy w parafii czas nawiedzenia relikwii bł. Jana Pawła II, sprowadzonych z Radomia przez Rycerzy Kolumba. Przez 3 dni pełniono przy nich wartę honorową, zapalano świece przy pomniku Papieża i odmawiano różaniec oraz Koronkę do Bożego Miłosierdzia. Śpiewaliśmy ,,Barkę” i uczestniczyliśmy w wieczornicy i w Apelu Jasnogórskim. W czuwaniu uczestniczyli: Apostolat Maryjny, strażacy, kolejarze i młodzież szkolna. Codziennie była odprawiana Msza św., a po niej następowało ucałowanie relikwii i błogosławieństwo udzielane przez ks. proboszcza Mariana Czajkowskiego.

Największym przeżyciem była kanonizacja papieży: naszego ukochanego Jana Pawła II [ 1978-2005] i Jana XXIII w dniu 27 kwietnia ubiegłego roku.

Trzecie ważne wydarzenie parafialne dotyczy Misji świętych, które trwały od 13 do 21 września oraz peregrynacji obrazu Matki Bożej Ostrobramskiej ze Skarżyska – Kamiennej. Msze św. odprawiali i nauki głosili misjonarze redemptoryści z Tuchowa. Był to czas zadumy, refleksji i rachunku sumienia. Każdego dnia uczestniczyliśmy również w nabożeństwach eucharystycznych z nauką misyjną. Każde spotkanie zaczynało się słowami: ,,Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię”. Tematyka poszczególnych dni: Matka Boża Fatimska, Dzień Pański, Dzień Chorych i Osób Starszych, Dzień Pokuty, Dzień Eucharystii, Dzień Matki Bożej, Dzień Rodziny, Dzień Dziękczynienia, zakończenie rekolekcji.

Dnia 15 września ulicami parafii przeszła Droga Krzyżowa, w czasie której niesiono relikwie Krzyża Świętego z XVIII wieku, odnalezione podczas remontu na terenie naszego kościoła; noszą one pieczęć z datą 1773 – 1775. Zostały umieszczone w kaplicy Aniołów Stróżów.

Inne wykonane zadania: Zakup kwiatów do Grobu Pańskiego. Roznoszenie zaproszeń na festyn Rodzinny, który odbył się 15 sierpnia. Kwesta podczas festynu, sprzedaż pierogów, ciasta, kawy i herbaty. W dniu Wszystkich Świętych kwesta na cmentarzu. W sierpniu gościłyśmy pielgrzymów. Sprzedaż świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, roznoszenie opłatków do domów parafian oraz kalendarzy. Udział w pielgrzymkach: na Jasną Górę, do Gidel, do Sanktuarium Krwi Chrystusa. Rozdawanie Cudownych Medalików. Organizowanie spotkań świątecznych z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Udział w nabożeństwach fatimskich od 13 maja do 13 października oraz w majówkach. Prowadzenie rozważań Drogi Krzyżowej. Uczestnictwo w roratach, w nabożeństwach Wielkiego Tygodnia i Gorzkich Żalach. Odwiedziny chorych i samotnych. Obdarowanie dzieci z biednych rodzin paczkami świątecznymi i darami od św. Mikołaja [ indywidualnie]. Systematyczne odmawianie różańca przez cały rok w różnych intencjach, a w maju i październiku – za Ojczyznę, Kościół, kapłanów. Nowenna do Matki Bożej Cudownego Medalika [ od 18 do 27 listopada]. W każdą sobotę – oddanie czci Niepokalanemu Sercu Maryi. W każdy poniedziałek 10 apostołek maryjnych uczestniczy w spotkaniach grupy ,,Gloria” – Odnowa w Duchu Świętym. Wielbimy Trójcę Św., dziękujemy za łaski i prosimy o nowe. Czytamy i rozważamy Ewangelię na każdy dzień. Odmawiamy Koronkę do Bożego Miłosierdzia.

Intencje comiesięcznych Mszy św.: za dzieła AMM, członków i sympatyków stowarzyszenia, za kapłanów naszej parafii, za chorych., za Radę Krajową AMM, za zmarłe ap. maryjne i inne bieżące intencje okolicznościowe. Na spotkaniach jest obecny zazwyczaj ks. prob. M. Czajkowski, który czyta i objaśnia Słowo Boże, a potem odprawia Mszę św.. W interpretacji Pisma św. pomaga nam też siostra zakonna – Eucharystka, gdy ksiądz proboszcz jest nieobecny. Wiedzę mariologiczna przekazuje nam ap. Wiesława Chyb. Spotkania prowadzi w salce na plebanii przewodnicząca Urszula Śrębowata. Podaje zadania apostolskie na dany miesiąc i zdanie biblijne do powtarzania. Utrzymuje stały kontakt z ks. opiekunem prob. M. Czajkowskim oraz z wikarym A. Czajkowskim. Ap. Wanda Sułek prowadzi finanse naszej grupy. Informacje dotyczące działalności AMM są umieszczane regularnie co miesiąc na tablicy ogłoszeń . Sprawozdania ze spotkań rejestruje w kronice ap. J. Sarzyńska.

Sprawozdanie nadesłała sekr. Grupy ap. Joanna Sarzyńska

Ps. Moderator diecezjalna dziękuje Pani Joannie za rzetelność przekazu oraz za pomoc najmłodszej grupie AMM w Lipowym Polu w rozpisaniu Nowenny do MB Cudownego Medalika. Pomagajmy sobie wzajemnie w dziele Niepokalanej w imię siostrzanej i braterskiej miłości.