Sprawozdanie z pracy AMM w Parafii Św. Barbary w Pionkach w okresie XX – lecia [ 1995 – 2015]

Grupa Apostolatu Maryjnego przy Parafii św. Barbary w Pionkach zawiązała się 27 listopada 1995 roku, co zbiegło się ze 165 rocznicą objawień Cudownego Medalika przez Matkę Bożą siostrze Katarzynie Laboure’. Zaistnienie Apostolatu było poprzedzone dwoma inicjatywnymi zebraniami zorganizowanymi przez moderatorki diecezjalne – mgr Zofię Miernik i mgr Wiesławę Chyb z pomocą mgr Zbigniewa Chyba, służącego jako kierowcę. Było to w dniach 1 października i 17 października 1995 r.

W rezultacie ukonstytuował się Zarząd AMM w składzie: Alicja Stopka – przewodnicząca, członkinie: Teresa Osóbka, Franciszka Kisio, Karolina Lis i Urszula Szczepańska. Opiekunem grupy został ks. kan. Stanisław Bujnowski, proboszcz parafii. Sprawuje tę funkcję do dziś. Pierwsze oficjalne spotkanie odbyło się 27 listopada 1995 r.. Poprzedziła je Msza św. w intencji rozwoju AMM w parafii. Na spotkanie przyszło około 40 osób. Wysłuchały one referatu pt. ,,Rys historyczny objawienia Cudownego Medalika”.

W dniu 6 lipca 1996 r. członkowie AMM wyjechali na pielgrzymkę autokarową do Centralnego Ośrodka AMM w Warszawie; pojechało 45 osób. Tam Założyciel stowarzyszenia, ks. Teofil Herrmann – CM , przyjął ich uroczyście w szeregi Apostolatu. Do dnia 27 listopada 1996 r. 83 osoby wypełniły deklaracje przynależności do Apostolatu Maryjnego W tym czasie rozdano około 400 Cudownych Medalików. W marcu 2004 roku przewodnicząca Alicja Stopka odeszła do Pana [ przez 9 lat wiernie służyła Niepokalanej, niosąc bliźnim Cudowny Medalik, szerząc wiarę postawą, modlitwą, czynem]. Dzisiaj dziękujemy za dar, jakim była dla naszej wspólnoty. Na jej miejsce została wybrana Maria Iwona Płachta i ukonstytuowała się nowa Rada w składzie: Anna Monkosa, Teresa Marzec, Cecylia Górska, Irena Frycz. W ciągu 20 lat grupa spotyka się regularnie 27 -go każdego miesiąca. Spotkania poprzedza Eucharystia sprawowana w intencjach stowarzyszenia, w czasie której apostołki biorą czynny udział. Czytają lekcję, modlitwę wiernych, modlitwę pokomunijną apostoła maryjnego. Na spotkaniach modlitewnych czytamy perykopy biblijne z komentarzem, odmawiamy jeden dziesiątek Różańca biblijnego. Formacja nasza to także wygłaszane przez księdza – opiekuna katechezy, wyświetlane filmy i lektury promujące wartości chrześcijańskie. W okresie Bożego Narodzenia mamy spotkania opłatkowe, a w okresie Wielkanocy – spotkania przy święconce.

Przed uroczystością odpustową , przypadającą na 27 listopada odprawiamy Nowennę do Matki Bożej Cudownego Medalika. Co roku uczestniczymy w Ogólnopolskiej Pielgrzymce AMM na Jasną Górę. Modlimy się w intencjach Ojczyzny przez całą dobę 26 maja i 26 października.

Grupa bierze czynny udział w życiu parafii Około 80 % ap. maryjnych należy do Kościoła domowego, do Kół Żywego Różańca, Towarzystwa Biblijnego, Odnowy w Duchu Świętym. Wiele z nas przeżyło seminarium Odnowy w Duchu Świętym, aby skutecznie pracować z Niepokalaną. W każdy czwartek przed Mszą św. wieczorną członkowie AMM prowadzą wraz z członkami Koła Żywego Różańca adorację Najśw. Sakramentu. Inicjatorką tych adoracji jest siostra Stanisława Strukiel. Adorujemy też Pana Jezusa w Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę przy Grobie Pańskim, a wcześniej bierzemy udział w Drodze Krzyżowej. Bierzemy udział w adoracjach podczas czterdziestogodzinnego nabożeństwa. W maju i październiku uczestniczymy w modlitwach na cześć Matki Bożej, a w Boże Ciało i jego oktawie – w procesjach; budujemy i przystrajamy jeden z ołtarzy. Przez kilkanaście lat Teresa Osóbka prowadziła księgarnię parafialną. Inne apostołki były i są zaangażowane w pracę na rzecz parafialnego oddziału ,,Caritas”. Pomagamy w przygotowaniu obiadów. Rozprowadzamy świece wigilijne oraz palmy wielkanocne. Kwestujemy na rzecz ubogich i świadczymy pomoc potrzebującym. Wiele apostołek ze względu na wiek i stan zdrowia apostołuje swoim cierpieniem i modlitwami. Na każdym kroku czujemy ich modlitewne wsparcie i ,, ochronny parasol” modlitewny.

Przewodnicząca Maria Iwona Płachta brała udział w rekolekcjach dla moderatorów diecezjalnych AMM: w roku 2011 – w Zakopanem – Olczy, a w roku 2012 – w Toruniu. Owocem tych dni było 7 niedziel maryjnych :

• w listopadzie 2013 r. w Parafii św. Barbary w Pionkach [ rozdano 270 medalików]

• 8 grudnia 2013 r. w Parafii Św. Idziego w Suchej k. Radomia [ rozdano 1500 medalików]

• 27 lipca 2014 r. w Parafii Św. Barbary w Pionkach [ rozdano 1000 medalików]

• we wrześniu 2014 r. w Parafii Św. Mikołaja w Jedlni [ rozdano 1500 medalików]

• w listopadzie 2014 r. w Parafii Św. Andrzeja Boboli w Słupicy [ rozdano 1200 medalików]

• w czerwcu 2015 r. w Parafii Miłosierdzia Bożego w Goździe [ rozdano 1500 medalików]

• w październiku i listopadzie 2015 r. dwie wizyty w dwóch klasach gimnazjum w Pionkach, spotkanie z uczniami przygotowującymi się do Sakramentu Bierzmowania [ rozdano 100 medalików].

Przed Jubileuszem XX – lecia AMM odprawiłyśmy Nowennę dziękczynną od 1 do 9 października, a przed uroczystością odpustową 27.XI – Nowennę do Niepokalanej Cudownego Medalika.

Sprawozdanie nadesłała przewodnicząca : Maria Iwona Płachta,

Pionki k. Radomia