Sprawozdanie z pracy AMM w r. 2015 w Par. NP NMP w Skarżysku – Kamiennej

Parafialna grupa Apostolatu Maryjnego, która powstała w 1991 r. współpracowała w minionym roku z aktualnym proboszczem, O. mgr. Rafałem Kołodziejskim – OFM – Conv, pod opieką duchową O. dr. Grzegorza Guta – OFM – Conv., komentującego perykopy biblijne na spotkaniach, a także pod kierownictwem przewodniczącej ap. Marii Stachoń oraz jej zastępczyni i kronikarki zarazem – ap. Izabeli Sadzy, przy wsparciu prelegentki od spraw mariologii – mgr Wiesławy Chyb.

Utrzymana została tradycja dwóch spotkań miesięcznych: w drugą niedzielę każdego miesiąca [ spotkanie modlitewno – formacyjne] oraz 27 -go dnia miesiąca – Msza św. z czynnym udziałem apostołek maryjnych [ czytania lekcji, modlitwy wiernych, pieśni, dziękczynienie po Komunii Św.], ale bez udziału Księdza opiekuna.

Spotkania formacyjne przebiegają według przyjętych zasad, zgodnie z wytycznymi zawartymi w ,,Przewodniku AMM” i ,,Podręczniku dla AMM”…Omawiane są też sugestie, zadania, informacje przekazywane przez moderator diecezjalną mgr Z. Miernik, z którą utrzymujemy systematyczny kontakt. Motorem wszelkich działań jest osoba przewodniczącej, organizującej modlitwy na spotkaniach i w kościele, np. różaniec przed każdą Mszą św. w intencjach Kościoła i świata, uczestnictwo sprawniejszych osób w adoracjach, uroczystościach parafialnych. Kładzie ona nacisk na sprawy modlitewne, gdyż stanowimy grupę ,,wiekowych” apostołek maryjnych i nie jesteśmy w stanie pracować jak dawniej fizycznie na rzecz parafii. Ap. Maria zainicjowała dziewięciomiesięczną Nowennę do Matki Bożej Cudownego Medalika z okazji zbliżającego się jubileuszu 25 – lecia AMM [ czerwiec 2016]. Odwiedza starsze apostołki maryjne, rozdaje im biuletyny stowarzyszenia, dobre lektury, perykopy biblijne na każdy miesiąc, które wypisuje na komputerze i drukuje od wielu lat mgr Zbigniew Chyb, emerytowany dyrektor LO. Przewodnicząca zachęca osoby samotne i chore do modlitwy, do spowiedzi i przyjęcia sakramentów świętych, a jedną z nich przywozi czasem do kościoła na wózku inwalidzkim, sprawiając jej tym niezmierną radość. Współpracuje z osobami młodymi należącymi do innych grup parafialnych w organizowaniu paczek na święta dla rodzin w potrzebie oraz spotkania opłatkowego czy wielkanocnego. Pomaga w robieniu zakupów i leków. Inne apostołki również podejmują dzieła miłosierdzia względem chorych w szpitalach i domach. Apostołują tam Cudownym Medalikiem, podobnie jak w rodzinach. W każdy czwartek grupa AMM adoruje Pana Jezusa w Najświętszym Sakramencie. Adoracje odbywają się też w okresie świątecznym przy Żłóbku Jezusa i przy Chrystusowym Grobie. Wiele z nas odmawia indywidualne nowenny i litanie, uczestniczy w nabożeństwach pasyjnych, rekolekcjach, roratach, w nabożeństwach majowych, czerwcowych, październikowych, procesjach fatimskich [ każdego 13 dnia miesiąca , od maja do października], w nowennach ku czci NP NMP, Niepokalanej Cudownego Medalika, św. Antoniego, św. Franciszka, w pierwszosobotnich Apelach Jasnogórskich organizowanych w kościele parafialnym w intencji czuwania przy umierających, w ,,Wieczorach Chwały” [ jeden raz w miesiącu], jak co roku – w Procesji Zawierzenia Matce Bożej Ostrobramskiej Skarżyska – Kamiennej oraz we Mszy św. dziękczynnej w Bazylice Mniejszej w naszym mieście. Przeżywaliśmy piękne uroczystości z okazji przyjęcia do parafii relikwii bł. Anieli Salawy i z okazji beatyfikacji franciszkańskich męczenników z Peru: O. Michała Tomaszka i O. Zbigniewa Strzałkowskiego.

Delegacja naszej grupy uczestniczyła w dwóch jubileuszach 20 -lecia zaprzyjaźnionych grup:W Pionkach i w Skarżysku Kościelnym.

Grupowe i indywidualne modlitwy apostołek maryjnych to także codzienny różaniec w intencjach Kościoła, Ojczyzny, pokoju na świecie,kapłanów, rodzin, chorych, niewierzących, Rady Krajowej AMM, misji, misjonarzy i misjonarek,,dzieci i młodzieży i innych. Dopełnia tę modlitwę Msza św. oraz czytanie Pisma Świętego, odmawianie naszego brewiarza , Koronka do Bożego Miłosierdzia i Koronka Pokoju w intencji kapłanów. Mamy z inicjatywy ap. W. Chyb 14 grup ,,Margaretek” kapłańskich.

W gablocie zawieszonej w krużganku kościoła ap. M. Stachoń zamieszcza wraz z ap. Izabelą Sadzą bieżące informacje i comiesięczne perykopy biblijne. Osobiście zamawia Msze św. w różnych intencjach: za rodziny, za kapłanów [ we wtorki], za misje i misjonarzy [ w środy], za zmarłych kapłanów, o nawrócenie grzeszników itd. Na tym polu też istnieje współpraca z Rycerstwem Niepokalanej, z grupą ,,Mamry”, z Odnową w Duchu Świętym. W Jubileuszowym Roku Miłosierdzia ap. maryjne otwierają się na nowe wyzwania i przygotowują się do 25 – lecia.

Na Boże Ciało jeden ołtarz był udekorowany przez Apostolat Maryjny. Nasza grupa kontynuowała wsparcie finansowe dla potrzebujących, na zakup paczek świątecznych, złożyła ofiarę na misje w Afryce, na cele Apostolatu Maryjnego, na Radio Maryja, na potrzeby świetlicy środowiskowej, na przygotowanie Wigilii dla ubogich, na utrzymanie diecezjalnej strony internetowej.

Dziękujemy Panu Bogu i Niepokalanej za wszystkie otrzymane łaski, dzięki którym możemy działać na rzecz bliźnich po znakiem Maryi.

Wszystko z Niepokalaną!

Ap. Wiesława Chyb

Moderator diecezjalna dziękuje za piękną , systematyczną, samodzielną pracę grupy, której Zarząd najbardziej wymaga od siebie, podejmuje niełatwe zadania, mierzy się z niezrozumieniem środowiska, ale wiernie trwa przy Bogu i Niepokalanej. Szczęść Wam Boże!

Z. Miernik