Sprawozdanie z pracy AMM w roku 2015 w parafii Św. Józefa w Skarżysku – Kamiennej

Nasz grupa liczy obecnie 20 osób. Pracujemy pod opieką ks. Jerzego Wojnarskiego i przewodniczącej – ap. Gertrudy U. Niziołek. Sekretarzem jest ap. Romana Białek. Działamy zgodnie z założeniami statutowymi i wytycznymi Centralnego ośrodka AMM, pod przewodnim hasłem: ,,Wszystko z Niepokalaną!”

W ciągu ubiegłego roku, 2015 – wszystkie członkinie stowarzyszenia odmawiały każdego dnia różaniec, spełniając modlitewne zobowiązania. W każdą pierwszą środę miesiąca, jak również w dniu 27-go każdego miesiąca uczestniczyły w porannej Mszy świętej. Modlitwą w różnych intencjach oraz rozważaniem Słowa Bożego wypełniały godzinne spotkania formacyjne.

Omawiały zadania apostolskie na dany miesiąc i podejmowały działalność dobroczynną względem rodziny, znajomych, sąsiadów. Kontynuowałyśmy modlitwę w intencji kapłanów i uczestniczyłyśmy w każdy pierwszy czwartek miesiąca we Mszy św. w ich intencji [ inicjatywa przewodniczącej AMM], a także odmawiałyśmy ,,Margaretki” za kapłanów [ mamy ich już 14]. W okresie wielkanocnym uczestniczyłyśmy w nabożeństwach wielkopostnych, w Wielki Piątek i w Wielką Sobotę adorowałyśmy Pana Jezusa w Grobie od godz. 8.00 do 15.00 wraz z młodzieżą szkolną i ministrantami. W maju i październiku kontynuowałyśmy całodobową modlitwę w intencji Ojczyzny; modliłyśmy się również w innych wskazanych intencjach, np. o spójność małżeństw, o jedność rodzin. Dnia 25 lipca wzięłyśmy udział w pielgrzymce na Jasną Górę, którą zorganizowała przewodnicząca G. Niziołek. Pojechał też z nami ks. proboszcz Tadeusz Skrzypczak; w sumie 43 osoby. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na modlitwę w Sanktuarium Krwi Chrystusa i złożyliśmy ofiarę na jego dalszą budowę..

W sierpniu do Częstochowy pojechały wraz z ks. proboszczem T. Skrzypczakiem apostołki maryjne i członkinie kółka różańcowego. Miałyśmy w tym czasie wsparcie modlitewne od tych apostołek, które nie mogły z nami pojechać Ofiarowały w naszej intencji Msze święte, modlitwę i śpiew pieśni maryjnych w Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku – Kamiennej. W październiku uczestniczyłyśmy w nabożeństwach różańcowych, a niektóre z nas w Mszach świętych porannych, po których odmawiały Nowennę do NMP – Niepokalanej Cudownego Medalika. Odwiedzałyśmy w miarę możliwości chorych, samotnych. Wspierałyśmy biednych żywnością, odzieżą, zakupami leków i opału, a finansowo – misje, wyjazdy moderatora na rekolekcje, krajowy AMM i utrzymanie diecezjalnej strony internetowej.

Wszystko z Niepokalaną!

Sekretarz: Romana Białek                                       Przewodnicząca: Gertruda U. Niziołek