Wiara żywa w działalności AMM w Parafii św. Barbary w Pionkach. Sprawozdanie za rok 2017.

Zarząd grupy AMM pozostał bez zmian. Nad przebiegiem spotkań modlitewnych i nad udziałem apostołów maryjnych w życiu parafii czuwają: opiekun duchowy – ks. kan. Stanisław Bujnowski, przewodnicząca – Maria Iwona Płachta, członkinie Rady -Teresa Marzec i Anna Monkosa.

W roku 2017 Apostolat Maryjny czynnie uczestniczył w następujących wydarzeniach:

• W comiesięcznych spotkaniach formacyjnych, poprzedzonych Mszą świętą, podczas której czytałyśmy lekcje, modlitwę wiernych i modlitwę po Komunii świętej. W spotkaniach brało udział od 16 do 20 osób. Przybyło dwie kandydatki do AMM.
  • W każdy czwartek brałyśmy udział w godzinnej adoracji Najświętszego Sakramentu.
  • Naszym udziałem były również takie nabożeństwa, jak: Droga Krzyżowa, Gorzkie Żale, adoracje w czasie trwania Triduum Paschalnego, nabożeństwa majowe, czerwcowe i październikowe – różańcowe; procesja Bożego Ciała, Nowenny: do Św. Józefa, do Miłosierdzia Bożego, do Św. Barbary oraz przed świętami Bożego Narodzenia. Nabożeństwa: do bł. Jerzego Popiełuszki i św. Jan Pawła II. Co miesiąc, 25 – go dnia, dołączałyśmy do modlitw grupy głoszącej chwałę i cześć Dziecięcia Jezus.
  • W lipcu ubiegłego roku brałyśmy czynny udział w Jerychu Różańcowym.
  • Przed rocznicą objawień Niepokalanej św. Katarzynie Laboure’ odprawiłyśmy Nowennę do Niepokalanej Cudownego Medalika, a 27 listopada wzięłyśmy udział w adoracji Najśw. Sakramentu, dziękując Panu Bogu za dar Cudownego Medalika i otrzymane łaski.
  • Odbyłyśmy dwudniową pielgrzymkę na Jasną Górę, pomagając wydatnie moderator diecezjalnej w przeprowadzeniu tego przedsięwzięcia. Czynnie uczestniczyłyśmy we Mszach świętych, pomagałyśmy w pracy sekretariatu oraz prowadziłyśmy adorację Najśw. Sakramentu do godz. 24.00.
  • Udzielałyśmy się w pracach oddziału ,,Caritas” w parafii, służąc najuboższym, przygotowując posiłki i kwestując na ten cel.
  • Sprzedawałyśmy palmy wielkanocne i świece bożonarodzeniowe ,,Caritasu”.
  • Zorganizowałyśmy radosne spotkania świąteczne: ,,jajeczko ”wielkanocne i opłatkowe, umacniając tym samym więź wspólnoty i podkreślając umiejętność dzielenia się darami nieba oraz dobrym słowem.

Wszystko z Niepokalaną!

Przewodnicząca: Maria Iwona Płachta

Post scriptum:

Dnia 7 października 2017 r. ap. Maria Iwona Płachta otrzymała mianowanie na zastępcę moderatora diecezjalnego w diecezji radomskiej. Gratuluję i liczę na Jej dalszą nieprzeciętną aktywność, twórcze inicjatywy i pomoc w zakładaniu nowych grup AMM.

Zofia Miernik, moderator diecezjalna radomska