Sprawozdanie z pracy AMM w Parafii Św. Trójcy w Skarżysku Kościelnym w roku 2017.

Apostolat Maryjny powstał w naszej parafii 3 grudnia 1995 r. Liczy obecnie 18 osób, z których 15 uczestniczy systematycznie w comiesięcznych spotkaniach. Od początku działalności odeszło do Pana 14 osób. W roku 2017 zmarła w wieku 87 lat apostołka maryjna – Lidia Sieczka.

Miniony rok liturgiczny A – jako Rok Miłosierdzia Bożego – obfitował w naszej parafii w bardzo ważne wydarzenia historyczne i kościelne, w które włączyłyśmy się, pomagając ks. kan. Andrzejowi Czajkowskiemu – proboszczowi oraz opiekunowi naszej grupy, który sprawuje nad AMM opiekę duchową od 12 lat.

Nasza formacja przebiegała sprawnie. W spotkaniach modlitewnych każdego 27. dnia miesiąca uczestniczył ksiądz proboszcz, który zapoznawał nas ze Słowem Bożym i komentował je. Odprawiał nam Mszę św. we wskazanych intencjach: za Ojczyznę, papieża, kapłanów z parafii, członków AMM, za Radę Krajową, za chorych, cierpiących, za zmarłe apostołki maryjne oraz w intencjach okolicznościowych. Wiedzę mariologiczną przekazywała nam ap. Wiesława Chyb [ niezmiennie od 12 lat]. Spotkania prowadziła przewodnicząca ap. Urszula Śrębowata. Podawała zadania apostolskie na każdy miesiąc i perykopę biblijną, którą żyłyśmy aż do kolejnego spotkania. Prowadziła gablotkę informacyjną i utrzymywała kontakt z księdzem proboszczem w sprawach potrzeb w parafii. Finansami grupy zajmowała się ap. Wanda Sułek.

Czyny apostolskie w minionym roku:

1. Udział w kwestowaniu w dniu Wszystkich Świętych na cmentarzu.
  2. Rozprowadzanie opłatków, kalendarzy i świec wigilijnych w domach parafian – przed Bożym Narodzeniem.
  3. Spotkania świąteczne [ opłatkowe i wielkanocne].
  4. Paczki mikołajkowe dla dzieci z biednych rodzin [ indywidualnie].
  5. Zebranie ofiar na kwiaty do Grobu Pańskiego.
  6. Uczestnictwo w roratach, nabożeństwach wielkopostnych, w Triduum Paschalnym.
  7. Złożenie życzeń kapłanom w Wielki Czwartek, obdarowanie ich kwiatami.
  8. Indywidualne odwiedziny chorych, samotnych – z dobrym słowem i medalikiem na pamiątkę.
  9. Nowenna do Matki Bożej objawiającej Cudowny Medalik przed 27 listopada.
  10. W każdą sobotę oddanie czci NMP – udział w nabożeństwie i Eucharystii.
  11. Codzienne odmawianie różańca świętego i Koronki do Miłosierdzia Bożego.
  12. Rozprowadzenie zaproszeń na Festyn Rodzinny – ,,Postaw na Rodzinę”. Kwesta podczas festynu w dniu 15 sierpnia 2017 r. Pomoc w sprzedaży przygotowanych przez ap. maryjne pierogów, ciast, kawy, herbaty.
  13. Uczestnictwo w nabożeństwach fatimskich od 13 maja do 13 października, w nabożeństwach majowych, czerwcowych i październikowych.
  14. Modlitwa za Ojczyznę w ciągu całej doby od 26 do 27 maja i od 26 do 27 października – wg wyznaczonej listy godzinowej.
  15. Zbudowanie jednego ołtarza na Boże Ciało i udział w procesji.
  16. Udział w dziękczynieniu za 25 lat istnienia diecezji radomskiej w Katedrze – 25 marca 2017 r. Msza święta, adoracja z udziałem ks. bpa Ordynariusza H. Tomasika i duchowieństwa oraz wiernych z różnych parafii.
  17. Udział w ogólnopolskiej pielgrzymce na Jasną Górę pod hasłem: ,, Służmy Bogu i bliźniemu za przykładem Maryi”, którą organizowała nasza diecezja dniach 28-29 lipca. Dołączyłyśmy w drugi dzień z modlitwą różańcową i rozważaniami biblijnymi [ prowadziły ją ap. U. Śrębowata i ap. W. Sułek] oraz z darami ofiarnymi, które przygotowałyśmy same wg umiejętności. Były to domowe wypieki – chleb i ciasta.Byłyśmy bardzo ubogacone uroczystą Eucharystią pod przewodnictwem ks. bpa radomskiego Henryka Tomasika i jego mariologicznymi rozważaniami w konferencji i homilii. Wdzięczną modlitwą ogarniamy Ks. Biskupa, ks. dyr. Krajowego J. Basaja , Radę Krajową i naszą moderator diecezjalną Z. Miernik, dziękując im za zorganizowanie tej uroczystości. Niech Duch Święty ogarnia ich swoją mocą, a Maryja wyprasza zdrowie i potrzebne łaski.
  18. Jerycho Różańcowe w naszej parafii w dniach 11 – 12 października. Apostolat Maryjny modlił się od godz. 22.00 do godz. 23.00.

Dziękujemy Panu Bogu za miniony rok pełen dobrych czynów, a Niepokalanej za wyproszone łaski.

Wszystko z Niepokalaną!

Sekretarz AMM – Joanna Sarzyńska